Circulaire economie, de remedie tegen de uitputting van onze aarde

Nee, het is al lang geen geheim meer. In onze westerse maatschappij ligt de nadruk op consumeren. En dat heeft natuurlijk gevolgen. We putten onze aarde steeds verder uit op zoek naar grondstoffen om aan de massale vraag naar producten te blijven voldoen. Maar is dit wel de juiste manier om met onze grondstoffen om te gaan?

Circulaire economie, het woord zegt het zelf, cirkels maken. Ja, het is misschien een iets te letterlijke definitie, maar het klopt wel. Eerder dan een product te kopen dat na een tijd stuk of uit de mode gaat, investeer je in de circulaire economie in beter ontworpen en hoogkwalitatieve kantoormeubels. Dankzij goed onderhoud, upgrade en hergebruik gaan producten langer mee.

Digitale revolutie

Digitale revolutie

Digitale revolutie

De tijd staat niet stil. We komen met tal van digitale oplossingen voor het teveel aan papier. Denk maar aan je belastingbrief die je digitaal kan invullen, archieven die volledig gedigitaliseerd zijn, enz. Op die manier worden vertrouwde producten zoals archiefkasten onnodig. De uitdaging? De producten hergebruiken zonder afval te maken.

Wat doen wij met zo’n kast? Van de typische jaloeziedeuren kan je granulaat maken waarmee je de corpus van een sofa kan 3D printen. Het frame van de kast heeft dan weer de perfecte afmetingen om er lockers, akoestische panelen of zelfs een poef van te maken voor in de lobby of relaxruimte van je bedrijf.

Stop met het uitputten van onze aarde

Stop met het uitputten van onze aarde

Stop met het uitputten van onze aarde

Kortom, in een circulaire economie, kan je in veel oude producten een tweede leven blazen. Of nieuwe producten zo ontwerpen dat ze oneindig veel nieuwe levens hebben. En laat dat nu net onze missie zijn.

Als fabrikanten vanaf de ontwerpfase rekening houden met een 2de en 3de levenscyclus zal de term afval verdwijnen aangezien we vanaf nu over grondstoffen praten.

Want grondstoffen zijn beperkt en eindig. We moeten zuinig zijn met het gebruik van deze grondstoffen en hun levensduur aanzienlijk verlengen. Door ze oneindig te laten circuleren binnen een nieuw economisch model, zal afval niet meer bestaan en hoeven we geen fortuinen meer neer te tellen voor schaarse grondstoffen.

Dit is niet enkel ecologisch, maar ook economisch interessant. Want hoewel grondstoffen dun gezaaid zijn, is de return op grondstoffen oneindig.

Event partners

Event partners