Een circulaire stoel met oneindig veel mogelijkheden

Een alledaags product zoals een bureaustoel - oftewel één van de oudste meubelstukken ter wereld - circulair maken, onmogelijk? Natuurlijk niet. Het vraagt creativiteit en denkwerk, maar het resultaat is een stoel die comfortabel zit, gemaakt is uit gerecycleerde materialen én waarvan we onderdelen na de gebruiksperiode gewoon hergebruiken. Zeg hallo tegen de Triennial stoelen.

Onze missie? Om van een doorsnee product zoals een stoel een super circulaire versie te maken. Hoe? Door gedurende het hele ontwerp- en productieproces te denken aan oneindig veel levens voor die bureaustoel.

Het begint bij het ontwerp

Het begint bij het ontwerp

Het begint bij het ontwerp

Zo’n circulaire bureaustoel maken start al in de ontwerpfase. Onze designers houden een tweede en derde leven in hun achterhoofd bij het ontwerpen van elke Triennial stoel. Concreet wil dat zeggen dat we voor elk product werken met het Design Framework. Bekijk het als een evaluatietool om na te gaan hoe circulair een product is. Elk product krijgt een score gaande van nul tot 5 sterren mee. Wij engageren ons om tegen 2025 enkel nog producten te maken die een score van vier of vijf sterren halen.

Design Framework

Om na te gaan hoe circulair een product is, is er het Design Framework. Elke sector – productie, logistiek, materiaal, hergebruik, enz. – krijgt op basis van een aantal vragen een score van 0 tot 100. Op basis van die score krijgt elk product sterren. Waarbij nul totaal niet circulair en vijf perfect circulair is. De Triennial stoelen scoren vier sterren.

Niets verloren laten gaan

Niets verloren laten gaan

Niets verloren laten gaan

De grootste uitdaging voor het maken van circulaire producten zit misschien wel in de materiaalkeuze en de constructie. Om een hoge Design Framework score te halen mag je niets verloren laten gaan. Daarom is het productieproces van de Triennial stoelen zo geoptimaliseerd dat er tijdens het snijproces geen stoffen worden weggegooid. De resten stof of kleur verwerken we bijvoorbeeld in akoestische panelen.

Om een goed circulair product af te leveren, kan je best van bij de start nadenken over een tweede en derde nut voor je product. Als je het bijvoorbeeld ontwerpt zodat het oneindig veel levens heeft, pluk je daar zowel economisch als ecologisch de voordelen van. Zo hoef je geen tonnen geld meer te pompen in grondstoffen aangezien je ze simpelweg hergebruikt.

Ontdek de circulaire economie tijdens ons event The Circular Office” op 18 september in Brussel met Keynote spreker Thomas Rau.

Event Partners

Event Partners